Huomenna valitaan Kuhmon runomestari

Kuhmon v. 2023 runomestarin ja Slamovision -edustajan valinta on jo aivan nurkan takana. Mitä perjantaina on luvassa? Tässä artikkelissa kerromme paikalliskarsintamme kulusta.

Tapahtuma järjestetään Kaesan kahvilan yläkerrassa 29.9. klo 18 alkaen. Mikäli olet tulossa esittämään runosi, ilmoittauduthan tuomaristolle heti alussa. Heiltä saat vuoronumeron ja ohjeet. Jos taas olet tulossa katsojaksi, asetu rauhassa mieleisellesi paikalle. Voit ladata sen tästä, tai pyytää lomakkeen tuomaristolta paikan päällä:

Huomioithan myös, että tilaisuus taltioidaan. Runoilijoiden kannustus ja suosionosoitukset esitysten jälkeen ovat enemmän kuin sallittuja, mutta pyydämme rauhoittumaan kuunteluun itse esitysten aikana.

Varsinainen ohjelma alkaa klo 18.15. Juontajana toimiva koordinaattorimme Aino kutsuu kisaajat vuorotellen lavalle. Kun kaikki esitykset on kuultu, tuomaristo vetäytyy tekemään päätöstä. Tällä välin voit ostaa pientä syötävää ja juotavaa tiskiltä, vaihtaa kuulumisia tuttujen kanssa.

Kun voittaja on valittu, kuulutetaan tulosten julkistus alkavaksi. Voittajalle on luvassa pieni, teemaan sopiva palkinto. Mikäli onni osuu kohdalle, jääthän paikalle vielä hetkeksi. Sovimme kanssasi jatkotoimista, kuten pääkisaan tarvittavan videon valmistelusta. Mikäli se sopii, voimme käyttää kisataltioinnista leikattua videota. Jos kuitenkin haluat, voimme kuvata esityksen uudelleen lähipäivinä.

Mitä etsimme?

Haussa on yksi maksimissaan 3 min. mittainen, sykähdyttävä ja yleisön haltuun ottava lavarunoesitys. Tärkein vaatimus on, että runo on esittäjän itsensä kirjoittama, aiheen voi valita itse.

Lavarunous ja spoken word -runot eroavat hieman totutusta runoudesta, sillä teksti ja esitys ovat molemmat tärkeä osa kokonaisuutta. Nyt saa leikkiä sanoilla ja kielen rytmillä, ja kokeilla erilaisia esitystapoja. Yhtä oikeaa mallia ei ole: runo voi käsitellä itselle merkityksellistä arjen kokemusta, ottaa kantaa johonkin aikamme ilmiöön – tai olla jotakin aivan muuta. Heittäytyminen ja rohkea ote runoteen on erittäin suotavaa.

Kerrataan vielä: Mistä Slamovisionissa on kyse?

Kuvassa on Slamovision -kilpailun mainoskuva. Tekstissä lukee Slam o vision, Global poetry slam. Nottingham I 2023

Slam-O-Vision on Cities of Literature -verkoston isännöimä, globaali spoken word -kilpailu, joka järjestetään jo viidettä kertaa.

Tänä vuonna kisa-isäntänä toimii jo kaksi perättäistä kertaa voiton vienyt Nottingham City of Literature. Tämänhetkisen tietomme mukaan finaalia vietetään joulukuun alussa. Voittajalle on luvassa mainetta ja kunniaa, kun kirjallisuuskaupungit ottavat toisistaan mittaa runouden keinoin. Mukaan lähtevät kaupungit valitsevat joukostaan runoilijan yhteisöään edustamaan. Kun valinta on valmis, kuvataan esityksestä video, joka lähetetään kisaa koordinoivaan kaupunkiin. Sieltä ne lisätään kisan omalle verkkosivulle, jolloin kaikki slam-runoudesta kiinnostuneet voivat katsoa videot.

Viime vuonna Kuhmoa edusti kääntäjä ja musiikkipedagogi Outi Pollari, v. 2022 puolestaan Juminkeon viestintä- ja hankevastaava Keijo Ahtonen. Tämän vuoden edustajan henkilöllisyys on vielä arvoitus, mutta odotamme hänen löytämistään innolla. Kuka tietää, ehkä v. 2023 Slamovision-voittaja tulee Kuhmosta, ja seuraavana vuonna on meidän vuoromme järjestää tapahtuma?

On vain yksi tapa ottaa selvää – tartu kynään, ja liity joukkoon perjantaina klo 18! Lämpimästi tervetuloa.