Artikkeli

Kirjallisuuskonsertti

Kuvassa on tummanruskea harmoni, jonka edessä olevalle penkille on aseteltu kaksi kirjaa.

Kirjallisuuskonsertti

Kirjallisuuskonsertti Juminkeossa 25.10.2021

Kulttuurikeskus Juminkeko, kirjallisuuskaupunki Kuhmon UNESCO-toimisto ja Kuhmon Kalevalaiset Naiset järjestivät yhteistyössä kirjallisuuskonsertin, jota vietettiin maanantaina 25.10. klo 18 alkaen. Illan aikana esiteltiin kaksi uutuuskirjaa, sekä kuultiin hieman elävää musiikkia.

Ensimmäisenä vuorossa oli William Hall:in ”Paluumuuttajan päiväkirja” (Juminkeko, 2021) jonka esitteli teoksen toimittanut Sirpa Nieminen.

Nykyisin 89-vuotias William Hall syntyi Petroskoissa vuonna 1932. Hänen vanhempansa muuttivat Suomesta ensin Kanadaan, ja myöhemmin Karjalan Tasavaltaan. Williamista kasvoi näyttelijä ja tunnettu kulttuuripersoona. Näyttelijäntyönsä lisäksi hän on vaikuttanut muun muassa laulu- ja tanssiyhtye Kanteleessa, sekä lauluyhtye MANOK:issa. Myöhemmällä iällään hän muutti Suomeen, jossa asuu tälläkin hetkellä.

William Hall lahjoitti vuosien 1958-1996 välillä kirjoittamansa päiväkirja-aineistot Juminkeolle 2000 -luvun taitteessa. Niiden pohjalta koottu Paluumuuttajan päiväkirja julkaistiin elokuussa 2021. Osa aineistosta rajautui kirjan ulkopuolelle, sillä yhteensä näiltä vuosilta kertyi yli 1200 sivua merkintöjä. Teokseen valitut otteet kuvaavat William Hall:in vauhdikkaita ja tapahtumarikkaista vuosia töiden ja perheen tarpeiden välillä tasapainoillessa.

Arto Rinne: sukutarina eräiden suomalaisten matkasta Neuvostoliittoon, ja elämästä rajan takana

Kirjallisuuskonsertin toinen esiintyjä oli Karjalan Tasavallassa syntynyt kirjailija ja folk-muusikko Arto Rinne, joka esitteli uusimman teoksensa ”Karjalaan kaikonneita. Suomalaisten pakolaisten kohtaloita sukutarinana”. Lisäksi tilaisuudessa kuultiin Rinteen esittämää, illan aiheisiin sopivaa musiikkia.

1920-1930 -luvuilla moni suomalainen loikkasi Neuvostoliittoon paremman elämän toivossa. Näiden joukossa olivat myös Arto Rinteen isovanhemmat Uuno ja Saimi Rinne, joiden matka käynnistyi Kotkan Popinniemestä elokuussa 1931. Alkuperäinen määränpää jäi kuitenkin saavuttamatta, ja he päätyivät Leningradin kautta Siperian karuihin oloihin.

Punaiseen t-paitaan pukeutunut mies istuu kivellä selkä kohti merta. Hän pitelee käsissään kirjaa.
Kirjailija ja muusikko Arto Rinne Karjalaan kaikonneita -kirjansa kanssa Popinniemessä, josta hänen isovanhempansa lähtivät yli rajan tasan 90 vuotta aiemmin. Kuva: Arto Rinteen kotiarkisto.

Mikä sai heidät lähtemään? Millaista oli elämä rajan toisella puolella, niin pakolaisilla itsellään kuin heitä seuranneilla jälkipolvilla? Näitä kysymyksiä Arto Rinne on tarkastellut isovanhempiensa, sekä isoisäpuolensa Onni Eskolinin tarinoiden kautta. ”Karjalaan kaikonneita” kertoo myös Arton isän, Karjalan Tasavallassa näyttelijänä tunnetuksi tulleen Pauli Rinteen vaiheista.

Rajan yli lähteneiden suomalaisten elämään kuului myös ilon hetkiä, mutta huomattava osa heistä koki karun kohtalon. Näin tapahtui myös Arton isoisälle, jonka tarinan päätös selvisi perillisille vasta vuosikymmeniä myöhemmin. Kirjallisuuskonsertissa Arto Rinne kertoi kirjansa taustoista, ja kävi läpi sukunsa vaiheita esivanhemmistaan aina isänsä uraan saakka.

Sekä ”Karjalaan kaikonneita. Suomalaisten pakolaisten kohtaloita sukutarinana” että ”Paluumuuttajan päiväkirja” ovat ostettavissa kulttuurikeskus Juminkeossa. Lämpimästi tervetuloa, ja antoisia lukuhetkiä!

Jaa artikkeli