Kaunis kirjasto Pajakkakosken rannalla

Kirjastotalon on suunnitellut helsinkiläinen Arkkitehdit NRT Oy (ent. Arkkitehtitoimisto Nurmela-Raimoranta-Tasa), Jyrki Tasan toimiessa pääarkkitehtinä. Postmoderni kirjastotalo valmistui vuonna 1988 Pajakkakosken rantaan työnimenä ”Atalante”. Nimi tarkoittaa jokilaivaa ranskalaisen Jean Vigon ohjaamassa samanimisessä elokuvassa.

Kirjaston tiloissa on esillä paikallista taidetta, kuten luontokuvaajan Antti Leinosen valokuvia, taitelijan Ariadna Donnerin ”Kirjan merkit” -kuvakudos sekä Niilo Hyttisen ”Lentua –myyttinen tarina” -teos. Kirjastossa löytyy myös pysyvä näyttely Kalevala painoksista.

Kuhmon kaupunginkirjastolla on laaja ja monipuolinen kirjakokoelma, kattava musiikkiaineisto, sekä sanoma- ja aikakauslehtiä paperisessa ja digitaalisessa muodossa. Aineistoa voi lainata kotiin, tai tutkia paikan päällä. Jälkimmäistä vaihtoehtoa varten kirjaston tiloista löytyy lasten satusoppi, sekä paljon lukemiseen sopivia pöytiä niin aikuisille kuin nuorimmillekin asiakkaille. Lisäksi Kuhmon kaupunginkirjastolta löytyvät hyvät kokoontumis- ja näyttelytilat, sekä kaupungin matkailuinfo.

Kirjaston ovet ovat avoinna kaikille; asiakkaiksi ovat tervetulleita niin paikalliset, kesävieraat kuin matkailijatkin. Kirjasto tekee yhteistyötä eri toimijoiden kanssa lukutaidon edistämiseksi ja kirjallisuustuntemuksen kasvattamiseksi. Kirjastossa järjestetään myös paljon tapahtumia, kuten kirjailijavierailuja ja kirjamessut.

Kuvassa Kuhmon kaupunginkirjasto
Kuhmon kaupunginkirjasto. Kuva A. Ainali 2021.

Kirjaston tapahtumat

Kuhmon kaupunginkirjastolla tapahtuu vuoden mittaan vaikka mitä; kirjaston sosiaalisessa mediassa julkaistaan kirjavinkkejä viikoittain. Kirjaston verkkosivuilta löytyy myös blogi, jossa julkaistaan neljä kertaa vuodessa vaihtuva-aiheisia kirjapostauksia. Lisäksi kirjaston tiloissa järjestetään taide-, valokuva- ja esinenäyttelyitä vaihtuvista aiheista, sekä kirjojen esittely- ja julkaisutapahtumia.

Erilaisia kirjallisuuspiirejä Kuhmon kaupunginkirjastolta löytyy viisi kappaletta. Kirjaston omassa lukupiirissä tutustutaan klassikkokirjailijoiden teoksiin ja keskustellaan niiden herättämistä ajatuksista. Joka toinen viikko syyskuusta huhtikuuhun kirjastolla järjestetään kansalaisopiston kirjallisuuspiiri; tässä lukupiirissä keskustellaan tiettyjen teemojen mukaan valittujen kirjojen herättämistä ajatuksista.

Novellikoukku järjestetään kerran kuukaudessa aikavälillä syyskuu – toukokuu. Tapautumassa kuunnellaan novelleja ja tehdään käsitöitä eteenpäin lahjoitettavaksi. Nuorimmille asiakkailleen kirjasto tarjoaa satutuntia kaverikoirien kera. Tässä kerran kuukaudessa järjestettävässä tapahtumassa kuunnellaan satuja ja tarinoita, sekä tehdään tuttavuutta kaverikoirien kanssa.

Kuvassa joukko vanhoja ihmisiä istuu tekemässä käsitöitä.
Novellikoukku-tapaaminen Kuhmon kaupunginkirjastolla. Kuva: Marju Pulkkinen

Kirjaston vuoden 2021 kruunaavat Kainuun kirjamessut, jonka järjestäjinä toimivat Kuhmon kaupunki ja Kainuun Liitto. Vuoden 2020 järjestettyjen Kuhmon kirjamessujen inspiroima tapahtuma koittaa ensimmäistä kertaa 19.11.-20.11.2021 Messut tuovat esiin kainuulaista kirjallisuusalan osaamista, ja tarjoavat mahdollisuuden paikallisen kirjallisuuden juhlistamiseen.

Kirjaston yhteystiedot:

Kuhmon kaupunginkirjasto

Pajakkakatu 2, 88900 Kuhmo

puh. 044 7255 389