Vepsän ilta Juminkeossa 30.9.2022 klo 18

Kulttuurikeskus Juminkeossa vietetään parhaillaan joka 10. vuosi toistuvaa Vepsän kulttuurivuotta. Kyseessä on yksi suomalais-ugrilaisiin kansoihin kuuluvista, ja siten Suomen sukukansoista. Nykyisin vepsäläisiä elää pääasiassa Karjalan tasavallassa, sekä Leningradin ja Vologdan alueilla. Kulttuurivuoden kautta halutaan ylläpitää ja elvyttää rikasta, mutta haavoittuvaisessa asemassa olevaa vepsän kieltä ja kulttuuriperinnettä.

Kuva: Juminkeko-säätiö sr

Juhlavuoden aikana järjestetään aiheeseen liittyviä näyttelyitä ja tapahtumia, sekä julkaistaan vepsäläistä kulttuuria esiin tuovaa kirjallisuutta. Vepsän illassa kuullaan, kuinka tutkija, kääntäjä ja runoilija Nina Zaiceva kertoo vepsäläisistä kansana, sekä vepsänkielisen Kalevalan käännösprosessista. Samalla juhlistetaankin Kalevalan vepsännöksen valmistumista ja julkaisua. Päivämäärä 30.9. valikoitui ajankohdaksi samaan aikaan vietettävän Kansainvälisen kääntäjienpäivän perusteella.

Nina Zaicevan luennon lisäksi luvassa on vepsänkielisiä lauluja ja teetarjoilu. Tilaisuus alkaa klo 18.

Tervetuloa mukaan! Tapahtumaan on vapaa pääsy, ja tilaisuus on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille. Lisätietoja voit lukea kulttuurikeskus Juminkeon verkkosivuilta osoitteesta: https://www.juminkeko.fi/tapahtuma/vepsan-ilta/. Sivustolta löydät niin ikään lisätietoa Vepsän kulttuurivuoden vietosta, sekä kielestä ja kulttuurista.

Seuraavan videon kautta voit jo etukäteen tutustua vepsäläisten historiaan ja kielen kehitysvaiheisiin:

https://www.youtube.com/watch?v=8kLJD2wplcg

Juminkeon tuottaman videon on kuvannut Arto Rinne. Sen tuottamisesta, musiikista ja tekstityksistä on vastannut Arto Rinne. Videon kuvat puolestaan ovat peräisin Markku Niemiseltä, Arto Rinteeltä, Kodima:lta, Venäjän etnografiselta museolta, sekä A.O.Väisäseltä.

Lähteet:

Vepsän ilta – Juminkeko – Kiertää päivän, kiertää kuun, vaan ei kierrä Juminkekoa. Juminkeko-säätiön verkkosivut, käytetty 28.9.2022.

Vepsä – Juminkeko – Kiertää päivän, kiertää kuun, vaan ei kierrä Juminkekoa. Juminkeko-säätiön verkkosivut, käytetty 28.9.2022.