Kainuun Kirjamessut järjestetään Kuhmossa 19.-20.11.

Kaikkien aikojen ensimmäiset Kainuun kirjamessut kokoavat yhteen joukon kainuulaisia ja kainuulaislähtöisiä kirjailijoita, kustantamoja sekä muita kirjallisuusalan toimijoita. Tapahtumat ovat maksuttomia ja terveysturvallisesti järjestettyjä. Tervetuloa siis tutustumaan uusimpaan kainuulaiseen tieto- ja kaunokirjallisuuteen 19.-20.11.2021!

Perjantaina tapahtumapaikkana on Kuhmon kaupunginkirjasto. Ohjelma käynnistyy klo 15 kulttuurikeskus Juminkeon toiminnanjohtajan Olga Zaitsevan avajaissanoilla. Tämän jälkeen paikalliset kirjailijat esittelevät viimeisimpiä teoksiaan.

Ensimmäisenä on vuorossa Jorma Kettunen, joka kertoo vuonna 2021 ilmestyneestä kirjastaan; ”Mitä haukkui hallikoira, luppakorva luikutteli: erä- ja karhutarinoita Kuhmosta”. Illan muita kirjailijavieraita ovat muun muassa Pekka Kämäräinen, Tarja Leinonen, sekä hiljattain julkaistun ”Helene & Einar” -kirjan kirjoittaja Paavo Enroth. Illan päättää Kalevala-teemainen asiantuntijaluoento, jonka saapuu pitämään Oulun yliopiston kirjallisuudentutkimuksen lehtori ja tietokirjailija Jyrki Korpua. Esitys kuuluu Mytologiat ja populaarikulttuuri -kokonaisuuteen.

Lauantain ohjelma toteutetaan Kuhmo-talolla. Tällöin viimeisimpiä teoksiaan esittelevät muun muassa Terhi Törmälehto, Risto Kormilainen ja Minna Kettunen. Kello 11.30 alkaen luvassa on kirjamessujen toinen Mytologiat ja populaarikulttuuri -luento. Kalevalan naishahmoista tohtorinväitöksensä laatinut, ”Alkuvedet” ja ”Kalevalan Naiset” -kirjojen kirjoittajanakin tunnettu Tiina Piilola luennoi aiheesta ”Kalevalan naiset ennen ja nyt”.

Kalevala-teemaiset, Mytologiat ja populaarikulttuuri -asiantuntijaluennot järjestävät kulttuurikeskus Juminkeko & kirjallisuuskaupunki Kuhmon toimisto. Luennot avaavat uusia näkökulmia Kalevalan ja nykykulttuurin välisiin yhteyksiin, ja tarjoavat viihdyttäviä kirjallisuuselämyksiä.

Kirjamessujen toteuttajat

Kirjamessujen järjestäjinä toimivat Kuhmon kaupunki ja Kainuun Liitto. Lisäksi ohjelman tuottamiseen osallistuu joukko kainuulaisia kirjallisuusalan toimijoita, kuten kustantamoja ja kirjailijaseuroja. Lauantaina nämä tahot, sekä Spot-lit -hanke ja kirjallisuuskaupunki Kuhmon toimisto esittelevät toimintaansa Kuhmo-talolla.

Pääohjelman lisäksi Kajaanin, Ristijärven ja Sotkamon kirjastot järjestävät messujen yhteydessä omaa ohjelmaansa. Perjantaina Kajaanin kaupunginkirjastolla järjestetään lastentapahtuma, sekä kirjailijavierailu. Ristijärven ja Sotkamon kirjastoissa kirjailijavierailut toteutetaan 17.11., hieman ennen Kainuun kirjamessujen alkua.

Lämpimästi tervetuloa nauttimaan messujen ohjelmasta, sekä tutustumaan kainuulaiseen kirjallisuuteen!

Kirjamessuille saapuminen, majoitus ja tapahtuman tarkempi ohjelma

Kainuun liitto järjestää lauantaina bussikuljetuksen Kajaani-Sotkamo-Kuhmo -reitille. Kuljetus lähtee Kajaanista ennen kirjamessujen alkua, ja paluumatka käynnistyy tapahtuman päätyttyä. Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet löydät tämän linkin takaa: https://link.webropolsurveys.com/EventParticipation/EventPublic/2ce4140b-01c8-4ace-91fd-56d82234ec32?displayId=Fin2371054

Kirjamessujen tarkempaan ohjelmaan pääset tutustumaan täällä:https://www.kuhmo.fi/ajankohtaista/kainuun-ensimmaiset-kirjamessut-jarjestetaan-unescon-kirjalliskaupunki-kuhmossa-19-20-11-2021-osana-kuhmon-romppaviikon-tapahtumaa/?fbclid=IwAR1osSvdjqHxaHOO05v_H4NozLsOWFtcI-fH-my_SSAEIsrBmzc4PJguCPg

Lisätietoja Kainuun kirjamessuista antavat:

Kuhmon kirjastotoimenjohtaja Taina Hyvönen, Kuhmon kaupunki: p. 044 725 5389

Aluekehitysasiantuntija Minna Komulainen, Kainuun liitto: p. 044 725 5304

Kirjallisuuskaupunki Kuhmo logo.