Tervetuloa juhlistamaan Kalevala-viikkoa!

Ensi viikolla Kuhmon kulttuurielämässä tapahtuu paljon, sillä samaan aikaan vietetään sekä Kuhmon Talvea että Juminkeon Kalevala-viikkoa.

Kalevala-viikko käynnistyy sunnuntaina 20.2. talvikyykän merkeissä, ja huipentuu 28.2. klo 18 järjestettävään Kalevalanpäivän juhlaan. Väliin mahtuu monenlaista teemaan sopivaa ohjelmaa.

Kuvassa on seitsemän Kalevalan hahmoja esittävää patsasta, jotka on nostettu vaalealle puuseinälle kiinnitetyille tasoille. Patsaat on valmistanut saksalainen taiteilija Klaus Herb.

Tiistaina 22.2. Juminkeon auditoriossa esitetään Erkki Määttäsen elokuva Karjala-cocktail. Torstaina 24.2. vuorossa on Paavo Kähkösen Runo-Vienan elvytys. Molemmat elokuvanäytökset alkavat klo 18.

Lauantaina 26.2. vietetään Juminkeon avoimien ovien päivää. Aikuiset pääsevät tutustumaan elokuviin ja Markku Niemisen vepsäläistä kulttuuria esittelevään Vauktan unen süles -valokuvanäyttelyyn. Lapsille on luvassa Kalevala-teemainen nukketeatteriesitys ja touhutuokio. Satujen kuuntelun ohessa perheen pienimmät pääsevät askartelemaan, ja kokeilemaan itsekin näyttelemistä Kalevala-teemaisilla käsinukeilla.

Avoimien ovien päivä alkaa klo 11, ja päättyy klo 15. Nukketeatteriesitys järjestetään klo 13.

Teemaviikko päättyy maanantaina 28.2. Tällöin Juminkeossa vietetään klo 18 alkaen Kalevalanpäivän juhlaa. Pääesiintyjänä toimii maailmanmusiikin taitaja Sakari Kukko. Lisäksi ohjelmassa kuullaan kantelemusiikkia ja kuorolaulua. Luvassa on myös Kalevala-teemainen tanssiesitys. Järjestäjinä toimivat Juminkeon lisäksi Kuhmon kaupunki, Kuhmon musiikkiopisto, sekä Kuhmon Kalevalaiset Naiset.

Lisätietoja Kuhmon Talven v. 2022 ohjelmasta löydät tapahtuman verkkosivuilta: https://kuhmontalvi.fi/ Kalevala-viikosta voi puolestaan lukea lisää Juminkeon verkkosivuilta Tulevat tapahtumat -osiosta: https://www.juminkeko.fi/tapahtumat/nayttelyt-ja-tapahtumat/tulevat/. Täältä löytyvät myös eri tapahtumien aikataulut.

Omasta Kynästä -runoilta

Kalevala-viikon puolivälissä kulttuurinystävät pääsevät mukaan juhlaviikon ohjelman toteuttamiseen. Juminkeko ja Kuhmon kirjallisuuskaupunki-toimisto toivottavat kaikki kirjallisuuden ystävät tervetulleiksi Omasta kynästä -runoiltaan. Tilaisuus järjestetään Juminkeon auditoriossa keskiviikkona 23.2., klo 18 alkaen. Sitä emännöi koordinaattorimme Aino.  

Omasta kynästä -runoillassa kuka tahansa voi tulla esittämään runonsa elävälle yleisölle. Teksteille ei ole määritetty tiettyä teemaa. Poimi siis pöytälaatikostasi itsellesi mieleisin runo, ja liity toisten kirjallisuudenystävien seuraan oman kynän tuotoksia kuuntelemaan ja lukemaan!

Ei hätää, vaikka tämä olisi ensimmäinen kertasi kirjoittajana ja esiintyjänä. Omasta kynästä -runoilta on matalan kynnyksen tapahtuma, joka on tarkoitettu kaikille kynäilijöille kokemuksen määrästä ja taustasta riippumatta. Tarkoituksena on nauttia kirjallisuudesta rennossa, toinen toistaan kannustavassa seurassa.

Kuvassa on kasvikuvioinen muistikirja ja sininen mustekynä, sekä kahvilla täytetty, valkea posliinikuppi.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

P.S. Maanantaina 21.2.2022 vietetään Kansainvälistä Äidinkielen päivää. Seuraathan Kuhmo City of Literature:a somessa, niin pääset näkemään, kuinka Kuhmossa – ja kenties muissakin UNESCO:n kirjallisuuskaupungeissa – tätä päivää juhlistetaan.