Kulttuurikeskus Juminkeko: Kalevalan ja karjalaisen kulttuuriperinteen vaalija Kuhmossa
Kulttuurikeskus Juminkeko on kuhmolaisen Juminkeko-säätiön toimitila. Säätiön tavoitteena on vaalia Kalevalan ja karjalaisen kulttuurin perintöä, edistää kansalliseepoksen tunnettuutta Suomessa ja maailmalla, sekä harjoittaa kulttuurivaihtoa Suomen ja Karjalan tasavallan välillä.
Kun säätiö perustettiin vuonna 1985, tunnettiin se nimellä Kuhmon Kulttuurikornitsa. Vuonna 1999 Opetusministeriö rakennutti vanhan metsähallituksen rakennuksen pohjalta uuden rakennuksen, joka lahjoitettiin Kuhmon kaupungin kautta säätiön toimitilaksi. Lähes samanaikaisesti otettiin käyttöön nimi ”Juminkeko”. Tämä sana on poimittu vanhasta karjalaisesta arvoituksesta. Kokonaisuudessaan arvoitus kuuluu näin; kiertää päivän, kiertää kuun, vaan ei kierrä juminkekoa. Mitä juminkeko oikeastaan tarkoittaa, emme tiedä – vaikka sanan merkityksestä onkin esitetty erilaisia arvauksia.
Toiminnan perusajatus on säilynyt ennallaan läpi vuosien, mutta tavoitteiden toteuttamiseen on löydetty uusia keinoja. Juminkeon tavoitteena on olla aktiivinen kulttuuritoimija, joka vaalii kalevalaista ja karjalaista perinnetietoa modernein menetelmin. Kulttuurikeskuksessa järjestetään ympäri vuoden taidenäyttelyitä ja muita tapahtumia, joihin ovat tervetulleita kaikenikäiset vieraat. Vuosittain toistuvia tilaisuuksia ovat esimerkiksi helmikuussa vietettävä Kalevala-viikko, sekä 25.4. järjestettävä Arhippa Perttunen -symposium. Auditoriossa vieraat voivat puolestaan tutustua erilaisiin multimediafilmeihin, jotka vievät katsojan Kalevalan, karelianismin ja karjalaisen kulttuurin äärelle.
Juminkeosta löytyy myös yksi maailman laajimmista Kalevala-kokoelmista. Lisäksi säätiö toimii itsekin kustantajana, joka julkaisee Kalevalaan ja karjalaiseen kulttuuriin liittyvää kirjallisuutta.
Vuosikymmenten varrella Juminkeko osallistunut useisiin vienankarjalaisen kulttuurin elvytystä tukeviin hankkeisiin. Yksi merkittävimmistä ja pitkäaikaisimmista hankkeista on Vienan runokylien elvyttämiseen tähdännyt, 1990-luvun vaihteessa aloitettu Vienan runokylät -projekti. Kaikkiaan työtä on tehty yli kolmenkymmenen vuoden ajan*.
Vuosien 2021 ja 2022 taitteessa Juminkeon tilat laajenivat, kun lisärakennus Koppanen otettiin käyttöön. Sinne on sijoitettu edesmenneen Akateemikko ja kansanrunouden tutkija Matti Kuusen tieteellinen kirjasto, sekä arkistotiloja. Laajennuksen myötä arkistokokoelmat saatiin paremmin esille, jolloin ne ovat helpommin tutkijoiden hyödynnettävissä.
Erilaisten yhteistyöhankkeiden kautta Juminkeko osallistuu niin ikään kotimaisiin kirjallisuusmatkailun kehittämishankkeisiin. Juminkeko on yksi Kalevala kartalle -reitin, sekä Wild Taigan In the Songlands of the Kalevala – matkailupaketin käyntikohteista. Kulttuuritoiminnan kehitystyötä tehdään myös Kuhmon sisällä: Vuonna 2019 säätiö esitti, että Kuhmo pyrkisi yhdeksi UNESCO:n Luovien kaupunkien verkoston Kirjallisuuskaupungeista.
Hakemus laadittiin yhdessä Juminkeon, Kuhmon kaupungin ja sidosryhmien edustajien kanssa. Hakemus hyväksyttiin, ja v. 2019 lokakuun lopusta alkaen Kuhmo on ollut ylpeästi osa UNESCO:n Luovien kaupunkien verkostoa (UNESCO Creative Cities Network). Kuhmon kirjallisuuskaupunki -toimisto perustettiin huhtikuussa 2021 Juminkeon vetämän, vuoden 2022 loppuun jatkuvan Kalevalan silta UNESCO:on -hankkeen kautta. Käytännön toimintaa kehitetään Juminkeon ja Kuhmon kaupungin yhteisvoimin.
Vuonna 2022 kulttuurikeskus vietti Vepsän kulttuurin juhlavuotta, ja ensi vuonna ovat luvassa uudet teemat. Millaisia näyttelyitä silloin nähdään, ja miten Kuhmon vuosi Suomalais-ugrilaisena kulttuuripääkaupunkina tulee näkymään toiminnassa? Tervetuloa ottamaan selvää!
Lisätietoja kulttuurikeskus Juminkeosta ja säätiön toiminnasta löydät osoitteesta: http://www.juminkeko.fi/.
Osoite: Kontionkatu 25, 88900 Kuhmo
Puh. (asiakaspalvelu): 044 753 0670
Lähde: Hankkeet, Juminkeko-säätiö. Haettu osoitteesta juminkeko.fi/hankkeet.html, käytetty 31.12.2022